El Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (MAEF) i la Dirección General de Cultura del Govern han programat un conjunt d’activitats i actes al llarg de tot l’any per celebrar el 25è aniversari de la declaració de la candidatura ‘Eivissa, biodiversitat i cultura’ com a Patrimoni Mundial de la UNESCO, ha informat el MAEF en un comunicat de premsa.
Les activitats van començar amb la celebració de la Setmana dels Museus entre els dies 14 i 18 de maig, organitzant diverses visites a la necròpolis del Puig des Molins (bé declarat Patrimoni Mundial), a l’exposició temporal actual del MAEF i al Laboratori de Conservació i Restauració del museu. “El plat fort va estar la presentació de la nova guia didàctica ‘Pedra, paper… museu!’ el dia 18 de maig, que va anar acompanyada de jocs infantils”, han destacat les citades fonts.
La següent cita serà el dia 5 de juny, coincidint amb el Dia Internacional del Medi Ambient, quan es podrà gaudir d’una visita d’educació ambiental per la necròpolis del Puig des Molins, acompanyats de la biòloga Olivia López.
La mateixa setmana, el 7 de juny es celebrarà la quarta edició de la ‘Tríada Mediterrània. Pa, oli i vi a l’Eivissa antiga’. En aquesta ocasió, en un únic dia, la Tríada es dedica a la necròpolis del Puig des Molins com a part integrant de la declaració d’Eivissa Patrimoni Mundial, amb la xerrada ‘Els aliments en els rituals funeraris del Puig des Molins’, a càrrec de les professors Mireia López-Beltrán i Meritxell Ferrer, acompanyada de tastos de productors locals de pa, oli i vi.
El 14 de juny s’inaugura la nova exposició temporal ‘Eivissa, Empúries, Ensérune, el viatge possible. Una experiència virtual’. “Fruit del projecte euroregional InterMedit que va unir als tres museus del MAEF, MAC-Empúries i Oppidum i Museu d’Ensérune (sud de França), aquesta exposició simultània a les tres seus proposa una ruta diferent per conèixer tres espais arqueològics units per un passat comú: els intercanvis culturals a l’antiguitat”, han explicat.
Mitjançant els recursos que ofereixen les tecnologies digitals, aquesta experiència que combina virtualitat i presencialitat portarà al visitant a “passejar pel port marítim de l’Emporion grega, conèixer els rituals funeraris de l’Ayboshim feniciopúnica i descobrir el gresol de cultures en què es va convertir el poblat fortificat celta d’Ensérune”, han afegit.
Més endavant, el 16 d’agost, el MAEF i l’Ajuntament d’Eivissa oferiran el concert 25è aniversari Eivissa Patrimoni Mundial, “en un espai idíl·lic” com és la necròpolis del Puig des Molins.
Ja a l’octubre, el dia 26, tindrà lloc una visita guiada especial per la necròpolis del Puig des Molins en la que els participants podran accedir als racons més desconeguts del jaciment i rememorar més de 120 anys d’excavacions arqueològiques.
Entre els dies 18 i 22 de novembre tornaran les XXXIV Jornades d’Arqueologia Feniciopúnica, en aquesta ocasió dedicades als jaciments feniciopúnics que han estat declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO.
Finalment, tot i que s’aniran anunciant més activitats, es preveu tancar l’any el dia 20 de desembre amb el tradicional concert de Nadal del MAEF amb un programa encara per determinar.